Aktualności

Firmy piwowarskie pomagają gastronomii w czasie pandemii

Opublikowano: 14 kwietnia 2020

Browary zrzeszone w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego rozpoczęły odbiór przeterminowanego piwa od partnerskich lokali gastronomicznych w całym kraju. Wartość tego wsparcia szacowana jest na 12 mln zł.

Konieczność nagłego zamknięcia lokali  spowodowała  zatrzymanie sprzedaży i nagromadzenie zapasów piwa. W tej sytuacji producenci zrzeszeni w Związku Browary Polskie niemal natychmiast podjęli decyzję o jego odbiorze.

Z uwagi na to, że piwo jako jedyny trunek posiada termin przydatności do spożycia, działania browarów pomagają polskiej gastronomii ograniczać ogromne straty – w zamkniętych lokalach znajduje się 60-70 tysięcy tzw. KEG-ów.

Wdrażane są też inne formy wsparcia dla placówek gastronomicznych, jak wydłużony termin płatności, czy zapewnienie profesjonalnego serwisu instalacji do piwa beczkowego.

Więcej pod linkiem: Piwo na pomoc gastronomii

image_pdfimage_print