Polscy browarnicy przyjęli definicję piwa

Przez:
 w: Aktualności

Dwie największe organizacje branżowe reprezentujące przemysł piwowarski w Polsce – Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie oraz Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich – wspólnie wypracowały i przyjęły definicję piwa. Nawiązuje ona do nieobowiązującej już Polskiej Normy PN-A-79098:1995, która określała m.in. wymaganą proporcję surowców słodowanych i niesłodowanych w piwie. Przedstawiciele branży mają nadzieję, że przyjęcie definicji ułatwi promowanie dobrych praktyk rynkowych w zakresie produkcji piwa.

Piwo, jak każdy produkt spożywczy wprowadzany do obrotu, musi spełniać określone standardy. W przeszłości parametry piwa trafiającego na rynek określała Polska Norma PN-A-79098:1995, która zawierała definicję piwa, wykaz surowców, wymagania ogólne dla surowców i substancji dodatkowych, wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne dotyczące piwa, a także sposób znakowania i pakowania oraz warunki przechowywania i transportu. Dwa lata po wejściu Polski do Unii Europejskiej – od marca 2006 roku – Polska Norma PN-A-79098:1995 przestała obowiązywać.  Dynamiczny rozwój rynku piwa w Polsce, obserwowany w ostatnich latach, postawił przed branżą nowe wyzwania. Jednym z najważniejszych okazało się wypracowanie dokumentu regulującego tak podstawowe zagadnienie, jakim jest definicja piwa. Próby jej opracowania – z sukcesem zresztą – podjęli się przedstawiciele najważniejszych organizacji branżowych reprezentujących polski przemysł piwowarski, to jest Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie oraz Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Nasze dotychczasowe, wspólne doświadczenia wskazywały na to, że istnieje potrzeba stworzenia wzorca postępowania określającego podstawowe parametry warzenia piwa w Polsce, których zachowanie będzie rękojmią tego, iż produkt poddany temu procesowi będzie pełnowartościowym napojem spełniającym oczekiwania konsumentów – mówi Danuta Gut, Dyrektor Biura Zarządu Związku Browary Polskie.

Według wspólnie wypracowanej i dobrowolnie przyjętej przez polskich piwowarów definicji piwo jest napojem otrzymywanym w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczkę produkuje się ze słodu browarnego oraz wody z dodatkiem chmielu lub produktów chmielowych, bez dodatków lub z dodatkiem surowców niesłodowanych oraz dozwolonych substancji. Łączna ilość dodawanych surowców niesłodowanych nie może zastąpić więcej niż 45% słodu we wsadzie surowcowym. Do piwa mogą być dodane: składniki będące żywnością, dozwolone substancje dodatkowe oraz pomagające w przetwarzaniu.

Definicja piwa oficjalnie zaprezentowana przez branżę podczas Sejmowej Komisji Rolnictwa 10 maja jest bardzo ważnym krokiem w kierunku przywrócenia piwu należnego mu szacunku oraz prestiżu rynkowego. Mam nadzieje, że dzięki wprowadzeniu takiej branżowej samoregulacji konsumentom łatwiej będzie odróżnić piwo od produktów, które na tą nazwę nie zasługują – komentuje Andrzej Olkowski, Prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Uzgodnienie i przyjęcie definicji piwa przez dwie największe organizacje branżowe reprezentujące krajowy przemysł piwowarski  otwiera możliwość uregulowania sytuacji na rynku piwa w Polsce. – Jesteśmy przekonani, że przyjęta przez nas dobrowolnie, w ramach samoregulacji, definicja posłuży zarówno konsumentom, jak i może okazać się przydatna dla organów administracji państwowej jasno określając, czym jest piwo – dodaje dyrektor Gut.