4a. PRZEWODNIK PO PIWNYM ŚWIECIE – Piwa górnej fermentacji

Piwa górnej fermentacji (ale, portery i stouty) – piwa fermentujące w temperaturze 15 – 30C. Ten typ fermentacji przyczynia się do powstawania wielu aromatycznych składników bukietu, takich jak cytrynowy, truskawkowy, jabłkowy czy mleczny.

 

Pale Ale – jasna bursztynowa barwa. Czysta słodowa pełnia smakowa z akcentami owocowymi i wyraźną chmielową goryczką. Zawiera niewiele CO2.

Zaw. alk. 4,8-5,5%

Profil: chmielowy, słodowy, owocowy, goryczkowy.

 

India Pale Ale – mocniejsza odmiana pale, ale o silniejszej goryczce i większej zawartości alkoholu. Wysokie dawki chmielu i wysoka zawartość alkoholu pełniły w nim rolę zabezpieczenia przed zepsuciem w czasie podróży do Indii, gdzie spożywane było przez angielskich kolonistów. Piwo jaśniejsze od pale, ale charakteryzuje się złotą, często prawie pomarańczową barwą.

Zaw. alk. 5,5-7%

Profil: chmielowy++,słodowy, alkoholowy, goryczkowy, estrowy.

 

Bitter Ale – piwo o niskiej pełni smakowej. Posiada bardzo silną goryczkę chmielową. Barwa od złotej do odcieni czerwonych. 

Zaw. alk. 3,5 – 4,2%.

Profil: goryczkowy++, chmielowy++, słodowy, palony, ziołowy.

 

Extra Special Bitter – wyższa pełnia smaku i średnia do wysokiej goryczka. Wyraźny aromat owocowy i żywiczny. Gatunek licznie reprezentowany w Ameryce Północnej. 

Zaw. alk. 4,5-5,5%

Profil: goryczkowy++, chmielowy, słodowy, estrowy. 

 

Barley Wine – najmocniejsza odmiana ale, o winnym charakterze i pełnym bukiecie zapachowym. Konsystencja kremowa, oleista. Posiada takie nuty zapachowe jak alkoholowa, owocowa, whisky i wiele innych. Wiele browarów do produkcji tego typu piwa używa drożdży winnych.

Zaw. alk. 7-12%

Profil: alkoholowy, owocowy, chmielowy, goryczkowy, słodki, rozgrzewający.

 

Wheat Ale – pszeniczne ale, orzeźwiające piwo o cierpkim posmaku i jasnozłotej barwie. Wyraźna pełnia smaku, częsta obecność takich nut zapachowych jak zbożowa, miodowa, karmelowa.

Zaw. alk. 3,6-5%

Profil: zbożowy, miodowy, goryczkowy, słodki, karmelowy.

 

Mild Ale – niskoalkoholowe piwo pochodzące z górniczych okręgów Anglii i Wali. Określenie „mild” oznacza łagodne (pod względem goryczki) piwo. Słodsze i jaśniejsze niż porter, o małej pełni smakowej. Barwa bursztynowa do brązowej.

Zaw. alk. 2,5-3,5%

Profil: słodowy, chmielowy, owocowy.

 

Brown Ale – piwo o niskiej goryczy, ale słodsze, bardziej treściwe i mocniejsze od Mild Ale. Często zawiera orzechowe nuty smakowe. Styl zróżnicowany w zależności od szerokości geograficznej, na południu jest ciemniejszy i słodszy, na północy wytrawny i jaśniejszy.

Zaw. alk. 4,5-6,5%

Profil: słodowy, karmelowy, palony, goryczkowy, chmielowy.

 

Scottish Ale – wyraźny posmak i zapach słodu, słaby aromat chmielowy. Barwa brązowa. Charakterystyczne nuty zapachowe to przypalona, kawowa i czekoladowa.

Zaw. alk. 3,6-5%

Profil: słodowy++, chmielowy, goryczkowy, estrowy, palony, kawowy.

 

Porter – delikatny, miękki smak. Piwo często zacierane z dodatkiem słodu karmelowego, płatków kukurydzianych i cukru. Barwa ciemna.

Zaw. alk. 3,8-6,5%

Profil: palony++, czekoladowy++, karmelowy, kawowy, goryczkowy, tostowy.

 

Dry Stout – piwo wytrawne, bogate smakowo, ciemne. Wyraźna goryczka pochodzi zarówno od chmielu, jak i palonego słodu. Pełnia niska do średniej. Wysoka zawartość chmielu goryczkowego. Guinness zakwasza stouta dodając nieco brzeczki poddanej osobno fermentacji mlekowej, stosuje także mieszankę gazową (dwutlenek węgla + azot), która daje bardzo trwałą i obfitą pianę o kremowym odcieniu.

Profil: palony++, goryczkowy++, kawowy, zbożowy, kwaśny.

 

Imperial Russian Stout – najmocniejszy porter warzony na eksport do Rosji. Bardzo mocno chmielony o wysokiej zawartości alkoholu. Aromat słodowy, chmielowy, owocowy (winogronowy, porzeczkowy), a także przypalony, karmelowy i kawowy. Zaw. alk. 7-10%

Profil: alkoholowy++, owocowy, palony++, karmelowy, słodowy, kawowy, goryczkowy.

 

Oatmeal Stout – słodsza odmiana stouta. Zacier zawiera domieszkę owsa, która daje piwu gładkość, oleistość. Posiada nuty karmelowe i orzechowe.

Zaw. alk. 3-6%

Profil: goryczkowy, oleisty, kremowy, orzechowy, kawowy, słodowy, zbożowy.

 

Milk Stout – odmiana stouta zawierająca laktozę – cukier mleczny niefermentowany przez drożdże piwowarskie. Piwo jest słodkawe i bardziej gęste od pozostałych stoutów. 

Zaw. alk. 3-4,5%

Profil: mleczny, maślany, goryczkowy, karmelowy, palony, kremowy, biszkoptowy, kawowy. 

Belgian Pale Ale – technologicznie podobne do angielskiego ale, jednak bardziej korzenne i aromatyczne. Barwa od złotej do miedzianej.

Zaw. alk. 4,5-5,5%

Profil: goryczkowy, chmielowy, owocowy,słowy, ziołowy, korzenny.

 

Oud bruins (stare brązowe) – piwo pochodzące z zachodniej Flandrii. Ma słodko kwaśny charakter. Dodaje się do niego cukier przed pasteryzacją. Barwa ciemna, brązowa.

Zaw. alk. 4-6,5%

Profil: palony, cierpki, słodowy, słodki, tostowy, owocowy.

 

Red Ale – cierpkie, kwaśne, czerwone piwo o niskiej do średniej pełni. Czerwona barwa jest wynikiem użycia słodów  specjalnych i półtorarocznego przebywania piwa w dębowych kadziach, w których pracuje kilkanaście szczepów drożdży. Zaw. alk. 5,5-6%

Profil: kwaśny+++, cierpki, owocowy, palony, goryczkowy, słodowy.

 

Strong golden ale – jasnozłote mocne piwa o niskiej barwie. Bogate smakowo w nuty owocowe, chmielowe i alkoholowe. Zaw. alk. 6,5-8%

Profil: alkoholowy++, słodowy, chmielowy, słodki, korzenny, owocowy.

 

Autor: Maciej Chołdrych

Więcej czytaj na: www.piwoznawcy.pl