Wehikuł czasu
10000 lat p.n.e., Azja Mniejsza Historia produkcji piwa rozpoczęła się być może aż 12 tys. lat temu. Kolebką bursztynowego napoju jest najprawdopodobniej Azja Mniejsza. Swój pierwotny charakter ...
10000 lat p.n.e., Azja Mniejsza Historia produkcji piwa rozpoczęła się być może aż 12 tys. lat temu. Kolebką bursztynowego napoju jest najprawdopodobniej Azja Mniejsza. Swój pierwotny charakter ...
WINNO-PIWNE PRZYGODY PRAOJCA NOEGO. Jest tu sporo informacji dotyczących kultu piwa i piwa, jako zjawiska kulturowego. Zaciekawienie budzi fakt wkomponowania piwa do epopei o ...
Wielkie wojny dotykają ludzi w sposób szczególnie bolesny – to nie tylko legiony poległych żołnierzy i oczywiście rannych czy trwale okaleczonych młodych ludzi - to ...
A DLA LEPIEJ SYTUOWANYCH REKLAMA PIWA. W kapitalistycznej Europie ludzi zasobnych, ubogich postrzegano, jako „dzikusów” ludzi prymitywnych, ...
MOŻE JESZCZE O XIX-WIECZNYCH WZLOTACH I UPADKACH DUCHA SPOŁECZEŃSTWA UPRZEMYSŁAWIAJĄCEJ SIĘ EUROPY. REGUŁY CYWILIZACJI OD CELEBRACJI DO POPULARYZACJI.
JESZCZE TEN XIX WIEK I JEGO WOLNORYNKOWA GOSPODARKA (WEDLE ADAMA SMITHA). A PIWO I TAK JEST NIE DO ZASTĄPIENIA, BO MOŻEMY NIM ZASPOKOIĆ PRAGNIENIE I GŁÓD.
CIĄG DALSZY UPODOBAŃ ELIT KSZTAŁTUJĄCYCH OBLICZE KULTURY I EKONOMII - NO I O PIWIE KILKA UWAG ŚWIADCZĄCYCH O UMIŁOWANIU TEGO TRUNKU PRZEZ KLASY WYŻSZE. ALE ROBOTNICZY LOS WIĄŻE ...
PRZYJĘCIA, RAUTY, BALE. UPRZEMYSŁOWIENIE I NOWE TECHNOLOGIE. O NACZYŃKACH DO PIWA I INNYCH ALKOHOLI WARTO WSPOMNIEĆ W KONTEKŚCIE "KLUBU PICKWICKA" CHARLESA DICKENSA
STAROPOLSKA WIELKANOC, CHOĆ NIE TYLKO!
A PO REWOLUCJI „DYSKRETNY UROK BURŻUAZJI”, O KTÓRYM WARTO MÓWIĆ NIECO DŁUŻEJ TO ZNACZY PRZEZ KILKA FELIETONÓW. (ALE TO BĘDZIE JUŻ „DUMNY WIEK ...
TAK NA WSTĘPIE: TRADYCJA , TO CO DOBRE, DAWNE PRZEPLATA SIĘ Z NOWOŚCIAMI CZASÓW SASKICH (1697-1763) I EPOKĄ KRÓLA STASIA –STANISŁAWA AUGUSTA PONIATOWSKIEGO (1764-1795).
Historia Księgi Rekordów Guinnessa zaczęła się w 1951 roku, kiedy to ówczesny dyrektor browaru Guinness, Sir Hugh Beaver wybrał się na polowanie w hrabstwie Wexford, w Irlandii. ...
STRUMIENIE PIWA, WINA, WÓDKI, LIKIERÓW. WIEK DIDEROTA, WOLTERA, ROUSSEAU. WIEK ODKRYWCÓW, CHEMIKÓW, FIZYKÓW, PRZYRODNIKÓW. NAUKA A RELIGIA. ...
JESZCZE O BROWARACH I GORZELNIACH W XVIII wieku gorzelnie i browary wytwarzają wódkę i piwo zarabiając na tym procederze. Odbiorcy zawsze się ...
FRANCUSKIE KULINARIA , FRANCUSKIE TRUNKI.. W XVII w. następuje wiele zmian w reprezentacji państwa i króla, we Francji Ludwików monarchia absolutna ...
MAGNACKIE TEMPORUM BACHANALIORUM …A PIWO, WINO I WÓDKA STRUGĄ SZEROKĄ ROZLEWAŁY SIĘ…
O słodowniach, browarach i gorzelniach jeszcze słów kilka…
Biesiady dworskie, szlacheckie i mieszczańskie (XV i XVI stulecia). Ciąg dalszy. SŁODOWNIE, BROWARY, GORZELNIE.
Jak świadczą badania francuskich historyków w XIV wieku ubodzy doświadczają głodu, wieś biednieje, liczne ciężary podatkowe obciążają mieszkańców rozlicznych ...
Spożycie piwa wśród dynastów polskich. Duchowieństwo, rycerze, mieszczanie i chłopi –ich przyzwyczajenia „piwne”. Karczmy, cechy, gospody dysponentami ...
FEUDALNA EUROPA APOLOGETĄ PIWA.
Od mitów do podboju świata. Fenomen obyczajowy, kulturalny, społeczny w biesiadach rzymskich. Uczty Rzymian, rytuały zachowań przy stole. Pompeje. Rola piwa w rolniczych ...
DEMETER (łac. Ceres), bogini łanów zbożowych i Matki Jęczmiennej. Mistyka umierania przyrody i powroty. Kora-Persefona (łac. Prozerpina). Hellenizm. Napitki i ich znaczenie.
Misteria ku czci Dionizosa. Kult boga piwa i winnej latorośli. Piwne orgie.
Część B - GERMAŃSKIE MITY O WARZENIU I SPOŻYWANIU PIWA. PIEŚNI EDDY.
Zgodnie z obserwowanym na polskim rynku dynamicznym rozwojem kultury piwnej i wzrostem liczby świadomych miłośników złocistego trunku, którzy poza smakiem szukają w piwie także ...
Od kilku lat można zaobserwować rozwój nowego kierunku w branży piwowarskiej. Prócz piw aromatyzowanych, różnego rodzaju zapachami i aromatami, powstają ...
Część A - ŚWIĘTE PIWO BOGÓW FIŃSKICH. KULT PIWA.
STAROŻYTNY WSCHÓD Zacznijmy od państw Starożytnego Wschodu. VI i V tysiąclecie p.n.e. w północnej i południowej Mezopotamii żyli ludzie, którzy ...
Część I: NAZEWNICTWO
Niniejszy ranking dotyczyć będzie tego, co w piwie najważniejsze. To, że zapamiętujemy konkretne marki piwa, iż potrafimy rozpoznać poszczególne gatunki i mamy swoje ulubione piwa ...
Lambik to zdecydowanie kwaśne piwo o aromacie sherry, skóryi octu. Bardzo wytrawne bez nut słodkich. Oryginalnie lambic produkowany jest z 70% słodu jęczmiennego i 30% surowej ...
Odwieczna walka o chmielowy laur Starożytne zapisy mówią o pierwszych „piwach”, np. zythum czy sikharu, ...
Wraz z dynamicznie rozwijającą się w naszym kraju kulturą picia piwa, dostępne stają się u nas te piwne atrakcje, w poszukiwaniu których jeszcze do niedawna musieliśmy podróżować ...
Szklanka do piwa to najważniejszy element rytuału serwowania. Dobrze dobrana szklanka, pokal czy kufel sprawi, że piwo ukaże nam swoje najlepsze cechy – wszystkie smaki i aromaty będą ...
Wytrawny jak angielski humor Wśród piw pochodzących z różnych części świata można wyróżnić zarówno te, których geneza przyprawia o ...
Piwo z sokiem to dla prawdziwego miłośnika piwa profanacja, podobnie jak wyznawca kultury whisky obruszy się na widok whisky z colą czy nawet z lodem. Prawdziwy ...
Piwo nie całkiem typowe Gdyby kilkanaście lat temu piwa pszeniczne pojawiły się na polskim rynku, z pewnością stałyby się przyczyną masowych ...
Piwo z górnej półki Kiedy mówimy o półce sklepowej, mamy z reguły na myśli regał, na którym stoją produkty. ...
Kiedy miłośnik piwa słyszy słowo „pilzner”, w ustach czuje gwałtownie narastające pragnienie, a oczyma wyobraźni widzi złoty, musujący trunek, ...
Rodzaj piwa Główne cechy sensoryczne Sugerowane połączenia kulinarne Idealna Przekąska Dlaczego? Lekki lager słodowy, cierpki orzechy, sałaty, lekkie zbożowe przekąski, grillowane owoce i ...
Większość piw łączy w sobie dwa typy cech smakowo – zapachowych. Słodkie i gorzkie, które jak przeciwstawne siły równoważą się i powodują powstawanie niepowtarzalnej pełni ...
[Z PROGRAMU SZKOLENIA DEGUSTATORÓW PIWA]
Jabłkowy, emulsyjny (aldehyd octowy) Obecny we wszystkich typach piw. Cecha negatywna w wysokich stężeniach. Pożądany tylko w nielicznych gatunkach piwa. Produkowany przez drożdże w procesie ...
Każdy wielbiciel piwa na pewno nie raz zetknął się z mitami, jakie przez lata narosły wobec złotego trunku. A to że jest rozcieńczane przez barmanów, a to, że tuczy, albo zawiera w ...
Piwa fermentacji spontanicznej – brzeczka fermentuje w otwartych kadziach poprzez zakażenie dzikimi drożdżami, po czym długo dojrzewa w drewnianych beczkach. Piwa tego ...
Lagery – piwa produkowane przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Fermentują w temperaturze 5-9 C. Z reguły dość mocno chmielone.
Piwa pszeniczne górnej fermentacji – piwa warzone z dodatkiem słodu pszenicznego. Charakteryzują się silnym bukietem goździkowo - bananowym.
Piwa górnej fermentacji (ale, portery i stouty) - piwa fermentujące w temperaturze 15 - 30C. Ten typ fermentacji przyczynia się do powstawania wielu aromatycznych ...
Kluczowe cechy piwa najlepiej poznać używając czteropunktowej techniki degustacji. Technika IMieszając kuflem wypełnionym w ¾ objętości piwem w odległości około 15 cm od nosa poczujemy ...
Warzenie Warzenie piwa jest pierwszym etapem procesu produkcji. Słód, chmiel i woda używane do produkcji piwa oraz warunki procesu gotowania i zacierania brzeczki odpowiedzialne są za ...
Woda – piwny smak i charakter. Woda to często niedoceniany składnik piwa. Nie posiada smaku ani zapachu, toteż mało kto zdaje sobie sprawę, jaki wpływ ma ona na finalny smak naszego ...
Piwna korona, bez której większość piwoszy nie wyobraża sobie swojego ulubionego trunku, ma nie tylko niewątpliwe znaczenie estetyczne, ale również wpływa na atrakcyjność ...
Współczesna produkcja piwa znacząco różni się od tego, w jaki sposób złoty trunek warzono kilka wieków temu. Dawni mistrzowie piwowarstwa stosowali wiele nieznanych ...
Nawet 200 lat może mieć piwo znalezione latem 2010 roku we wraku statku spoczywającego na dnie Bałtyku. Wiekowe piwo od razu stało się obiektem zainteresowania ...
Piwo i cole pomieszać. Dodać limonkę. Gotowe.
Wlać wódkę do szklanki i uzupełnić piwem. Dodać sos Tabasco, lekko zamieszać i podawać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w kuflu. Dodać lód i plasterek limonki.
Piwo z cynamonem i goździkami zagrzać, żółtko utrzeć z cukrem.
Zamoczyć zboże na 24 godziny. Następnie przecedzić, włożyć do miski, nakryć mokrą ścierką i mieszać kilka razy w ciągu dnia.
Połączyć składniki na ciasto. Na małej patelni usmażyć dość grube naleśniki. Sparzyć pomidora i obrać go ze skórki.
Przygotowanie: Karpia oczyścić, umyć i pokroić na średniej wielkości dzwonka.
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą ...
Piwo z mocno schłodzoną lemoniadą zmieszać. Dodać pomarańczę. Gotowe.
Umyte, osuszone i posypane solą oraz pieprzem żeberka ułożyć warstwami w naczyniu. 2
Wołowinę opłukać, następnie osuszyć. Pokroić na osiem cienkich zrazów. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju, na którym partiami zrumienić lekko zrazy z obu stron.
Autor: praca zbiorowa Wydawca: 2006, Polskie Browary
Autor: David Kenning, Robert Jackson Wydawca: 2006, Parradon
Autor: Grzegorz Sieczkowski Wydawca: 2005, Rhetos
Autor: Leszek Rum Wydawca: 2005, Kurpisz
Autor: Barbara i Adam Podgórscy, Anna Jach Wydawca: 2005, Kreator Instytut Wydawniczy
Autor: Ziemowit Fałat Wydawca: 2004, Browary Polskie
Autor: Anselm Bilgri Wydawca: 2003, M
Autor: Aleksander Strojny Wydawca: 2003, Bezdroża
Autor: Ziemowit Fałat, Renata Górska, Paweł Plinta, Andrzej Sadownik, Dariusz Wojtala Wydawca: 2002, ...
Autor: Michael J. Levis, Tom W. Young Wydawca: 2001, Naukowe PWN
Autor: Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk Wydawca: 1998, WSiP
Piwo – to przefermentowany alkoholowo wywar ze skiełkowanego, czasem dodatkowo prażonego jęczmienia lub pszenicy (w przypadku piw pszenicznych), doprawiony na koniec ...
Naturalne składniki, tworzące niepowtarzalny smak i charakter piwa, używane są również w produkcji kosmetyków - zwłaszcza tych, które służą pielęgnacji ...
Takie pytanie zadaje sobie wielu wielbicieli piwa. Problem ten jest jednak dużo bardziej złożony, niż by się wydawało.
Prawdopodobnie piwo, jako napój krzepiący i odżywczy, warzone było w klasztorach od momentu ich powstania. Istnieje wiele wzmianek dotyczących średniowiecznej tradycji ...
Piwo, którym zajmiemy się tym razem, od lat przysparza wielu kłopotów piwnym jurorom, którzy mają z nim na co dzień niewystarczający kontakt. Mowa o irlandzkim ...
Poniższy artykuł otwiera cykl opracowań, w których opiszę kolejno właściwości sensoryczne poszczególnych gatunków piwa i ich profilową specyfikę. Być może ...
Kiedy przeciętny piwosz zostanie zapytany co sądzi o piwach angielskich, to na 99% wspomni o guinnessie i być może wyrazi teorię, że guinness jest dobry w Londynie, a nie u nas w sklepach. Sam ...
Kilkuset studentów- nie tylko z wydziału fermentacji, kilkadziesiąt rodzajów piwa wszystkich browarów należących do związku oraz liczne konkursy wiedzy ...
Manifest EBCU na lata 2009-2014 przedstawiamy poniżej.
Czechy od zawsze były mekką piwoszy. Bogactwo smaków i rodzajów złocistego trunku, produkowanego przez naszych południowych sąsiadów, przyciąga rzesze ...
Piwo jest najpopularniejszym trunkiem, tak w Polsce, jak i na całym świecie. Odpowiedzią na utrzymującą się ogólnoświatową tendencję wzrostu sprzedaży piwa są pojawiające się na ...
Piwo jest trzecim co do popularności napojem na świecie – wyprzedza je tylko woda i herbata. Nie dziwi więc, że w wielu krajach są organizowane festiwale i konkursy na cześć piwa. ...