Zapiekanka cebulowa z piwem

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki).

Składniki:

1 kg cebuli
60 g masła
2 kg ziemniaków
butelka jasnego piwa
2 buteleczki śmietanki
sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa
100 g tartego sera żółtego
masło

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki). Piwo wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ser. Tak uzyskaną masą zalać potrawę. Na wierzch położyć dosyć grube wiórki masła. Piec 2 godziny w temperaturze 220 stopni. Podawać z surówką i kufelkiem piwa.

Czas przygotowania: 2h