6. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA SMAKÓW I ZAPACHÓW

Przez:
 w: Kultura piwna, O piwie, old-Sensoryka piwa

[Z PROGRAMU SZKOLENIA DEGUSTATORÓW PIWA]

 SMAK / ZAPACH   OPIS   SMAK / ZAPACH   OPIS   SMAK / ZAPACH   OPIS 

SŁODKI

Cukry

Słodki

NASŁONECZNIONY

3 metylo-2butan-1tiol

Skunksowaty

Przypalony

Karmel

MASŁOWY

Kwas masłowy

Maślany

Zjełczały

GORZKI

Izozwiązki

Chinina

Chmiel

Gin Z Tonikiem

METALICZNY

Siarczan żelaza

Monety

Gwoździe

Atrament 

OCTOWY

Kwas octowy

Ocet

Winegret

KWAŚNY

Jony wodorowe

Ocet 

Cytryna

 

H2S

Siarkowodór 

Zepsute Jajka

Siarkowy

KAPRYLOWY

Kwas kaprylowy

Woskowy

Kozi

OCTAN IZOAMYLU

Octan izoamylu

Banany

Gruszki

Zagotowane Słodycze

KOCI

p-metan-8tiol-3-on

Mocz Kota

Czarna Porzeczka

Liście Porzeczki

ZIEMISTY

2  Etylofenol

Ziemisty

Świeżo skopanej ziemi

OCTAN ETYLU

Octan etylu

Rozpuszczalnik

Zmywacz Do Paznokci

Klej

IZOWALERIANOWY

Kwas izowalerianowy

Zjełczały Ser

Stary Chmiel

Zgniły

STĘCHŁY

2,4,6 Trichloroanizol

Piwniczny

Pleśniowy

Korek od wina

DWUACETYL

Dwuacetyl

Mleko

Miód

Masło

FENOLOWY

Winyloguajakol

Ostry

Przyprawy Korzenne

CEBULOWY

2,3,4 Trithiapentan

Gotowana cebula

Pieczywo cebulowe

CHLOROFENOLOWY

2’6 dichlorofenol

TCP

Środki Medyczne

GERANIOL

Geraniol

Róża

Kwiaty

Owoce

MYDLANY

Kapronian amylu

Detergentowy

UTLENIONY

Trans 2 nonenal

Ciepły Chleb

Papier

Karton

Orzechy

KAPRONIAN ETYLU

Kapronian etylu

Słodki

Jabłkowy

Owocowy

TRAWIASTY

Cis- 3 -heksenol

Liście

Świeżo zgniecione liscie

ALDEHYD OCTOWY

Aldehyd octowy

Zielone Jabłka

Trawa

Avocado

OLEJEK CHMIELOWY Chmielowy Aromat

MERKAPTANOWY

Etanetiol

Zgniła Cebula

Kanalizacja

DMS

Dwumetylosiarczek

Słodka Kukurydza

Gotowane Warzywa

Czosnek

CHMIEL Z KOTŁA

Ostry

Charakter Starego Chmielu

   

 

Autor: Maciej Chołdrych

Więcej czytaj na: www.piwoznawcy.pl