4b. PRZEWODNIK PO PIWNYM ŚWIECIE – Piwa pszeniczne górnej fermentacji

Piwa pszeniczne górnej fermentacji – piwa warzone z dodatkiem słodu pszenicznego. Charakteryzują się silnym bukietem goździkowo – bananowym.

        Weizenbier (weissbier) – piwo pszeniczne o bukiecie goździkowym i lekko bananowym. Często zawiera nuty wędzone, dymne. Orzeźwiające o delikatnym zapachu chmielowym. Barwa jasnosłomkowa do ciemnożółtej.

Zaw. alk. 4,5-5,5%

Profil: bananowy, słodowy, przyprawkowy, drożdżowy, kwaśny.

 

Hefe-weizen – „hefe“ (niem. drożdże). Zapachowo bardzo podobne do Weizenbier. Główną różnicą jest zawartość osadu drożdżowego, co wpływa na nieco inne odczucia smakowe.

Profil: bananowy+++, goździkowy, wędzony, kwaśny, drożdżowy, maślany.

 

Dunkel weizen – ciemna odmiana piwa pszenicznego. Piwo niefiltrowane o barwie od głębokiej miedzi do pełnego brązu. Zawiera takie nuty zapachowe jak orzechowa i karmelowa, czasami mleczna.

Zaw. alk. 4,5-6%

Profil: palony, bananowy, karmelowy, drożdżowy.

 

Weizenbock – mocniejsza i pełniejsza odmiana piwa pszenicznego. Barwa od bursztynowej do brązowej. Posiada charakterystyczny aromat bananowo – goździkowy, a także nuty toffi i karmelowe.

Zaw. alk. 6,5-7,5%

Profil: bananowy, alkoholowy, karmelowy, palony, toffi, kawowy, drożdżowy.

 

Wit bier/biere blanche (belgijskie białe piwo) – lekkie piwo o cytrusowym zapachu. Aromatyzowane skórkami pomarańczowymi, cynamonem, anyżem lub imbirem. Pomimo bogactwa zapachów posiada średnią pełnię i doskonałe właściwości orzeźwiające.

Zaw. alk. 4,5-5%

Profil: cytrusowy, anyżowy, drożdżowy, kwaśny, cierpki, zbożowy.

 

Berliner weisse – lekkie, cierpkie, odświeżające i gaszące pragnienie piwo warzone w Berlinie. Warzone z dużym udziałem słodu pszenicznego (nawet 75%), charakteryzuje się bardzo obfitą, śnieżnobiałą pianą. Oprócz drożdży górnej fermentacji w piwie operują także bakterie kwasu mlekowego dając charakterystyczny kwaśno-cierpki posmak.

Zaw. alk. 2,5-3,5%

Profil: kwaśny+++, cierpki++, chmielowy, słodowy.

 

Inne piwa górnej fermentacji

   

Alt (niem. stare, tradycyjne) – piwo smakowo położone pomiędzy angielskim i belgijskim ale. Posiada charakter wytrawny, przyprawowy z wyraźnymi nutami owocowymi i akcentem słodowym. Często zawiera posmak syropu cukrowego lub brązowego cukru.

Zaw. alk. 4,5-5,5%

Profil: chmielowy, goryczkowy, słodowy, palony.

 

Kolsch – wizualnie przypomina klasyczny pilzner, jednak smakowo leży bliżej ale. Często zawiera takie nuty zapachowe jak słodowa, perfumowa, słodkich jabłek czy cytrynowa. Piwo delikatne i „gładkie”.

Zaw. alk. 4,5-5%

Profil: chmielowy, słodowy, goryczkowy, owocowy, anyżowy, cytrusowy.

 

Trappist – produkowane w 6 browarach klasztornych (5 w Belgii i 1 w Holandii). Piwo o silnym bukiecie, zawiera nuty słodowe, owocowe (rodzynki, śliwka, czarna porzeczka, pomarańcza), korzenne, orzechowe, czasami posmak anyżu lub lukrecji. Piwa tego typu mają sycący i pełny charakter. 

Zaw. alk. 6-10%

Profil: alkoholowy, koniakowy, owocowy, rozgrzewający, drożdżowy, chmielowy.

 

Autor: Maciej Chołdrych

Więcej czytaj na: www.piwoznawcy.pl