Wehikuł czasu

Przez:
 w: Historia Piwa, O piwie

10000 lat p.n.e., Azja Mniejsza

Historia produkcji piwa rozpoczęła się być może aż 12 tys. lat temu. Kolebką bursztynowego napoju jest najprawdopodobniej Azja Mniejsza. Swój pierwotny charakter piwo uzyskało dzięki procesowi fermentacji ciasta, które składało się z mąki jęczmiennej i pszennej, a następnie było poddawane procesowi fermentacji w wodzie. Tak uzyskiwany mętny napój alkoholowy stał się pierwowzorem dzisiejszego piwa.

5000 lat p.n.e., Mezopotamia

To właśnie wtedy rozpoczyna się prawdziwa piwna rewolucja. Zupełnie nowa karta w historii browarnictwa rozpoczyna się w momencie wykorzystania skiełkowanego ziarna do produkcji piwa. Głównym składnikiem napoju staje się jęczmień i orkisz, które po procesie kiełkowania zostają podpieczone, a następnie poddane fermentacji.

4000 lat p.n.e., Sumerowie

Pojawiają się pierwsze zachowane materialne dowody potwierdzające produkcję piwa. Z glinianych tabliczek pokrytych pismem klinowym dowiadujemy się o sumeryjskim piwie – SIKARU. Antyczni piwowarzy przygotowują ponad 20 odmian alkoholowego napoju, który traktowany jest m.in. jako remedium na niektóre choroby. Służy również jako środek płatniczy, wykorzystywany do zapłaty ludziom pracującym przy budowie świątyń. Sumeryjskie piwo ma również swój sakralny charakter. Składa się go w ofierze bogom.

2000 lat p.n.e., Imperium Babilońskie

W coraz bardziej rozbudowanej strukturze społecznej piwo zyskuje na popularności. Jego smak i wygląd nadal odbiegają od dzisiejszego wizerunku. Napój jest przede wszystkim mętny i ciemny. O jakość produkcji i zadowolenie konsumentów dba sam Hammurabi, umieszczając w swoim słynnym Kodeksie odpowiedni przepis prawny. Nakładał on na nieuczciwych piwowarów wysokie kary pieniężne. Jeśli piwo okazywało się absolutnie niezdatne do picia, jego producent mógł być nawet utopiony we własnym produkcie.

1700 lat p.n.e., starożytny Egipt

Patronem producentów piwa zostaje sam Ozyrys, a napój zaczyna święcić prawdziwe sukcesy. Egipcjanie piją kilka rodzajów piwa nazywanego ZYTHUM. Niższe warstwy społeczeństwa zadowalają się jego jasną odmianą. Każdemu robotnikowi zatrudnionemu przy budowie piramid przysługuje dzienna pięciolitrowa porcja piwa. Dygnitarze, wyżsi urzędnicy i kapłani preferują odmiany ciemne, o wzbogaconym aromacie i smaku uzyskiwanymi dzięki dodawaniu do napoju miodu, żeń-szenia i daktyli.

Starożytna Grecja i Rzym

Piwo ustępuje miejsca w kulturze spożywaniu wina. Chociaż proces fermentacji znany jest w większości prowincji Cesarstwa, to jednak piwo nie jest bardzo popularne. Napój spożywany jest przede wszystkim przez niższe warstwy społeczeństwa oraz przez „barbarzyńców” – podbite i niezwyciężone ludy zamieszkujące Europę Północną (Skandynawia, Galia – tutaj wynaleziono sposób przechowywania i transportowania piwa w beczkach), Germania.

1000 r. n.e., średniowieczna Europa

Piwo traci swoją pozycją sakralną. Jego miejsce w chrześcijańskim świecie zajmuje wino, chociaż bursztynowy napój produkowany jest przede wszystkim w klasztorach i opactwach średniowiecznej Europy. To właśnie mnisi pierwsi wprowadzają chmiel do procesu przygotowywania piwa. Powoli kształtują się regiony specjalizujące się w produkcji lokalnego piwa. Niektóre z nich przetrwają do czasów współczesnych, stanowiąc o sile marki lokalnej w perspektywie globalizacji handlu.

1516 r. n.e., Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego

Elektor bawarski książę Wilhelm wydaje akt prawny, tzw. Reinheitsgebot – prawo czystości składu piwa. W ten sposób nakłada się na wytwórców piwa obowiązek posługiwania się trzema surowcami: jęczmieniem, chmielem i wodą. Zasady obowiązują do dzisiaj w Niemczech.
1842 r. n.e., Czechy

Tutejsi piwowarzy doprowadzają do prawdziwej piwnej rewolucji. Zarzucony zostaje sposób warzenia piwa metodą górnej fermentacji, stosowany w Europie od co najmniej tysiąca lat. Dzięki tzw. dolnej fermentacji po raz pierwszy powstaje napój złocisty, klarowny i nasycony CO2. Kolejnym krokiem przybliżającym piwo do dzisiejszych standardów będzie rok 1920, kiedy zastosowano pasteryzację piwa w celu jego utrwalenia.