Piwna piana – czy rzeczywiście istotna?

Przez:
 w: Ciekawostki, O piwie, old-Ciekawostki

Piwna korona, bez której większość piwoszy nie wyobraża sobie swojego ulubionego trunku, ma nie tylko niewątpliwe znaczenie estetyczne, ale również wpływa na atrakcyjność sensoryczną piwa. Co więcej, wytrawni degustatorzy potrafią na podstawie takich cech piany, jak jej wysokość i struktura tworzących ją pęcherzyków, ocenić jakość złotego trunku. 

Gęsta, utrzymująca się nawet do 5 minut piana to zasługa rozpuszczonego w chmielowym napoju naturalnego dwutlenku węgla, a także innych składników znajdujących się w słodzie jęczmiennym. Kolor piany zależy od rodzaju piwa. Trunki jasne cechują się białą pianą, natomiast piwna korona porterów i ciemnych piw ma kolor kremowy.

Piana wpływa nie tylko na atrakcyjność wizualną złocistego trunku, ale także podnosi jego walory smakowe. Gęsta piana izoluje piwo przed dostępem tlenu, a co za tym idzie, chroni napój przed zbyt szybką utratą smaku i zapachu. Poprzez zahamowanie procesów utleniania wszystkich składników bukietu piwa, piana pozwala cieszyć się smakiem i aromatem ulubionego trunku znacznie dłużej, niż ma to miejsce w przypadku piw bez piany, których zapach jest dużo mniej złożony i krótkotrwały.

Warto wiedzieć, że najwyższej jakości piana pozostawia po sobie pierścienie na ściance szklanki. Jest to bardzo dobry sygnał wskazujący, iż piwo zostało właściwie uwarzone, przy wykorzystaniu naturalnych metod produkcji.