Szkło do piwa

Przez:
 w: Ciekawostki, O piwie, old-Ciekawostki

Szklanka do piwa to najważniejszy element rytuału serwowania. Dobrze dobrana szklanka, pokal czy kufel sprawi, że piwo ukaże nam swoje najlepsze cechy – wszystkie smaki i aromaty będą dobrze zgrane i zbudują idealny profil smakowy. Jeżeli jednak wybierzemy szklankę przypadkowo, istnieje ryzyko, że zamiast cieszyć się smakiem dobrego piwa, otrzymamy coś, co być może nie będzie złe, jednak na pewno nie odkryje całego swojego sensorycznego potencjału. Jak zatem dobrać odpowiednią szklankę do piwa? Czy istnieją jakieś zasady, czy może kształt szklanki to tylko design i wyobraźnia projektanta? Chociaż nie wszyscy o tym wiedzą, prawda jest taka, że liczba typów szkła do piwa znacznie przewyższa wszystkie kieliszki, pokale i szklanki do wszystkich pozostałych alkoholi razem wziętych. Jak się w tym połapać? Oto skrócony przewodnik po piwnych naczyniach…

 

1. Klasyczny Lager

Gatunek ten serwujemy w prostych lub lekko rozszerzonych szklankach z cienkiego szkła. Lager pachnie jednoznacznie chmielem i słodem, dlatego szklanka nie musi zwężać się tulipanowo ku górze, by kumulować ulotne aromaty. Cienkie szkło sprawia, że podczas picia, przelewając się przez rant szklanki, piwo musuje delikatnie, podkreślając cechy orzeźwiające – bardzo istotne dla tego gatunku.

 

2. Weissbier

Piwo pszeniczne posiada wiele cech, które warunkują dobór odpowiedniego kształtu szklanki. Piwa tego typu doskonale się pienią, ich piana zaś to ważny element wizualny piwa. Dlatego szklanki do stylu Weissbier mają rozszerzoną czaszę w górnej części szklanki, co tworzy efektowną kulę z piany wieńczącą piwo. Zwężenie na górze szklanki kumuluje aromat, dzięki czemu jeszcze intensywniej odczuwamy typowe dla tego gatunku piwa nuty bananów, goździków i gumy balonowej.

 

3. Ale

Ale to angielskie piwo górnej fermentacji o zdecydowanym, silnym bukiecie. Owoce, chmiel, karmel i alkohol to tylko niektóre z nich. Tak aromatyczne piwa podaje się w prostych, otwartych szklankach z grubego szkła. Aromat uwalnia się wtedy całą powierzchnią szklanki i cieszy zmysły złożoną kompozycją. Grube szkło, z jakiego wykonana jest szklanka, nie powoduje dodatkowego wysycania podczas picia, dzięki czemu Ale jest stonowane i angielsko – spokojne w smaku.

 

4. Schwarzbier

Schwarzbier dzięki swoim kawowo – słodowym nutom nazywany jest piwem deserowym. Jest pełen aromatów, dlatego podajemy go w kielichu, który można podgrzać dłonią. W zależności od upodobań możemy trzymać go delikatnie za stopkę i pić zimnego jak mrożoną kawę lub objąć i podgrzać delikatnie, by poczuć orzechy, toffi i kakao. Delikatne rozszerzenie na górze kielicha pozwala eksponować kremową i gęstą pianę.

 

5. Piwa owocowe (np. Kriek)

Piwa owocowe to idealne letnie orzeźwiacze, których głównymi cechami jest lekkość smaku, przyjemny aromat i umiejętność gaszenia pragnienia. Dlatego szklanki do tych piw najczęściej przypominają te do long drinków. Fantazyjne przewężenia i zdobienia oraz delikatna forma nadają piwu elegancką oprawę i sprawiają, że nawet miłośnicy kolorowych drinków skłaniają się latem ku piwom owocowym. Co ważne, piwa owocowe, takie jak belgijski kriek, podaje się mocno schłodzone, dlatego najczęściej pokale, w jakich je serwujemy, posiadają stopkę – dzięki której delikatnie trzymamy szklankę i nie ogrzewamy piwa.

 

6. Pilzner Bohemski

Pilzner to jedno z niewielu piw, które w zależności od okazji wymagają różnych naczyń. Jeżeli chcemy delektować się bogatym aromatem pilznera i docenić jego bursztynowy kolor, wybieramy wąskie, delikatnie zwężane ku górze szklanki, które pozwalają uwolnić się stopniowo aromatom chmielowym, słodowym i estrowym. W sytuacji zaś, gdy mamy ochotę po prostu napić się doskonale goryczkowego piwa i poczuć prawdziwą radość piwosza, pijemy go z solidnego kufla z grubego szkła. Pewny chwyt za ucho, szeroka czapa piany i uderzenie zapachu chmielu sprawi, że poczujemy klimat czeskiej gospody.

 

7. Stout

Ten, kto pił stouta, wie, że nie sposób oprzeć się jego kremowej, gęstej pianie i czarnej, głębokiej barwie. Właśnie te walory piwa determinują rodzaj szklanki, w jakiej serwujemy ten gatunek. Szeroka, dość ciężka, z rozszerzoną górną częścią szklanka sprawia, że barwa stouta nabiera jeszcze większej głębi a piana, układając się w wysoką koronę, wieńczy piwo. Duża średnica szklanki jednocześnie powoduje uwalnianie aromatów kawy i gorzkiej czekolady, które są domeną tych irlandzkich piw górnej fermentacji.

 

8. Marcowe

Ten styl piwa to mocniejsza odmiana lagera. Piwo jest bursztynowe, trochę alkoholowe, karmelowe i zdecydowanie chmielowe. Szkło do marcowego zależy bardziej od okazji, w jakiej pijemy to piwo, niż od profilu smakowego. Marcowe bowiem to piwo warzone w marcu, by po kilkumiesięcznym dojrzewaniu było gotowe na słynny niemiecki festiwal, czyli Octoberfest. Tam, przy drewnianej ławie, w towarzystwie kiełbas i żeberek, tylko ciężki kufel zdaje egzamin.

 

9. Trapist

Trapist to przedstawiciel belgijskiej odmiany Ale, czyli piwo górnej fermentacji. Jest to jednak piwo szczególne, gdyż powstaje tylko w kilku miejscach na świecie. Są to belgijskie (oraz jeden holenderski) browary należące do zakonu Trapistów, w których mnisi warzą piwo. Powstają tam niezwykle bogate, aromatyczne piwa o wysokiej zawartości alkoholu. Szkło do tego piwa częściowo opiera się na legendzie (ma odwzorowywać kształt Świętego Graala), częściowo zaś jest cechą praktyczną – kształt szklanki (przypomina kielich do koniaku) po prostu ułatwia podgrzewanie szklanki ręką, co sprzyja powolnemu odkrywaniu bukietu tego piwa.

 

10. Bock

Niemiecki gatunek piwa Bock (czyli po polsku Koźlak), to piwo o wysokiej pełni smaku i przepięknej, ciemnobursztynowej barwie z miedzianym połyskiem, z którą kontrastuje kremowa piana. Podkreślanie barwy tego piwa to cel piwowarów, dlatego szklanki dedykowane temu stylowi to symetryczne, tulipanowe pokale na stopce. Ten rodzaj szkła doskonale łączy dostojny, ciężki profil aromatyczny piwa z głęboką  barwą, która iskrzy się w pokalu krystaliczną klarownością.

 

Wymienione gatunki to rzecz jasna tylko mały wycinek piwnego świata. Każdy z pozostałych prawie 100 gatunków to osobna historia na temat smaku, aromatu i oczywiście sztuki serwowania. Zjawisko kultury piwa opiera się na znajomości tychże zasad i świadomej konsumpcji różnych gatunków piwa w sposób pozwalający docenić wszelkie jego zalety. Zapraszamy zatem do wspólnej eksploracji piwnego świata i kreowania kultury piwa.

 

Źródło: Rynki Alkoholowe; Maciej Chołdrych