Żeberka marynowane w piwie

Umyte, osuszone i posypane solą oraz pieprzem żeberka ułożyć warstwami w naczyniu. 2

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
sól
świeżo zmielony pieprz
marynata:
1,5 szklanki jasnego piwa
4 liście laurowe
3 łyżki ziół (majeranek, rozmaryn i co kto lubi – do smaku)
1 łyżeczka kminku
sos:
1/2 szklani jasnego piwa
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól

Przygotowanie:

Umyte, osuszone i posypane solą oraz pieprzem żeberka ułożyć warstwami w naczyniu. Każdą warstwę posypać ziołami i przyprawami, następnie zalać całość piwem. Tak przygotowane muszą postać w lodówce 24 godziny. Po tym czasie żeberka wyjść i wytrzeć z marynaty. Przygotować sos: wymieszać piwo z olejem, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Żeberka ułożyć na ruszcie – podczas grillowania kilkakrotnie przewracać i smarować sosem. Złociste, chrupiące, najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami lub grzankami czosnkowymi – oczywiście z grilla. No i obowiązkowo z kuflem zimnego piwa!

Czas przygotowania: 2 h