Piwa fermentacji spontanicznej – brzeczka fermentuje w otwartych kadziach poprzez zakażenie dzikimi drożdżami, po czym długo dojrzewa w drewnianych beczkach. Piwa tego typu charakteryzuje intensywny kwaśny smak i wytrawny charakter. Często zawierają dodatek owoców.
![]() |
Lambic – cierpkie, kwaśne piwo o ziemistym aromacie i złożonym owocowym smaku z lekkim słonym posmakiem. Bardzo wytrawne. Goryczka chmielowa ledwie wyczuwalna.
Zaw. alk. 4-6% Profil: octowy, ziemisty, kwaśny, skórzany, zjełczały, słony. |
![]() |
Gueze – kombinacja młodego i starego lambica. Młode piwo wnosi do gueze świeżość, stare zaś głębię smaku i zapachu. Piwo ostre, cierpkie i bardzo wytrawne. Barwa złota do bursztynowej.
Zaw. alk. 4-6% Profil: kwaśny, ziemisty, korzenny, winny, słony. |
![]() |
Kriek/framboise – powstaje w wyniku dodania do lambica wiśni (istnieją także inne odmiany np. framboise z dodatkiem malin). Piwa tego typu poddawane są wielomiesięcznej fermentacji. Posiadają charakterystyczny zapach pestek owocowych.
Zaw. alk. 4-7% Profil: owocowy, kwaśny, octowy, ziemisty, winny, słony. |
Autor: Maciej Chołdrych
Więcej czytaj na: www.piwoznawcy.pl