4d. PRZEWODNIK PO PIWNYM ŚWIECIE – Piwa fermentacji spontanicznej

Piwa fermentacji spontanicznej – brzeczka fermentuje w otwartych kadziach poprzez zakażenie dzikimi drożdżami, po czym długo dojrzewa w drewnianych beczkach. Piwa tego typu charakteryzuje intensywny kwaśny smak i wytrawny charakter. Często zawierają dodatek owoców.

   Lambic – cierpkie, kwaśne piwo o ziemistym aromacie i złożonym owocowym smaku z lekkim słonym posmakiem. Bardzo wytrawne. Goryczka chmielowa ledwie wyczuwalna.

Zaw. alk. 4-6%

Profil: octowy, ziemisty, kwaśny, skórzany, zjełczały, słony.

 

Gueze – kombinacja młodego i starego lambica. Młode piwo wnosi do gueze świeżość, stare zaś głębię smaku i zapachu. Piwo ostre, cierpkie i bardzo wytrawne. Barwa złota do bursztynowej.

Zaw. alk. 4-6%

Profil: kwaśny, ziemisty, korzenny, winny, słony.

Kriek/framboise – powstaje w wyniku dodania do lambica wiśni (istnieją także inne odmiany np. framboise z dodatkiem malin). Piwa tego typu poddawane są wielomiesięcznej fermentacji. Posiadają charakterystyczny zapach pestek owocowych.

Zaw. alk. 4-7%

Profil: owocowy, kwaśny, octowy, ziemisty, winny, słony.

 

Autor: Maciej Chołdrych

Więcej czytaj na: www.piwoznawcy.pl