Zrazy w sosie piwnym

Wołowinę opłukać, następnie osuszyć. Pokroić na osiem cienkich zrazów. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju, na którym partiami zrumienić lekko zrazy z obu stron.

Składniki:

600 g wołowiny na zrazy
0,33 l ciemnego piwa
12 łyżek bulionu wołowego instant
cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki
łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę opłukać, następnie osuszyć. Pokroić na osiem cienkich zrazów. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju, na którym partiami zrumienić lekko zrazy z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić lekko na pozostałym oleju. Do żaroodpornego naczynia wlać bulion, przecier pomidorowy, piwo – i wymieszać. Dodać cebulę i czosnek, a na końcu oprószone mąką zrazy wołowe. Wstawić na 1,5 godziny pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Po upływie tego czasu powstały sos zlać do naczynia, dodać do niego zimne masło pokrojone na cienkie płatki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zrazy podawać polane sosem z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

Czas przygotowania: 1 h