Z notatnika piwoznawcy – kriek (lambik owocowy)

Lambik to zdecydowanie kwaśne piwo o aromacie sherry, skóryi octu. Bardzo wytrawne bez  nut słodkich. Oryginalnie lambic produkowany jest z 70% słodu jęczmiennego i 30% surowej pszenicymetodą fermentacji spontaniczej, a więc przy wykorzystaniu naturalnych szczepów dzikich drożdży i  bakterii występujących w dolinie rzeki Zenne niedaleko Brukseli. Lambic jako taki bardzo rzadko wy-stępuje w sprzedaży. Z reguły używany jest do produkcji piwa innego stylu – gueze. Lambiki owoc-owe powstają z dodatku moszczu owocowego oraz zapraw i soków do piwa w procesie produkcji.  Najbardziej znanymi odmianami owocowego lambika są malinowa, czyli framboise oraz wiśniowa o  nazwie kriek.

 

KRIEK MORT SUBITE

Miejsce pochodzenia:  prowincja  Brabant, Belgia

Zawartość alkoholu: 4,3%

Idealna temperatura serwowania: 6 – 8°C

Wygląd: barwa czerwona, wiśniowa z akcentami miedzi. Piana musująca w  kolorze różowym.

Zapach: specjalne odmiany wiśni używane do warzenia tego piwa dają mu głęboki, pestkowy aromat z wyraźnymi nutami migdałów, a nawet marcepana. W tle wyczuwalny maślany, jogurtowy zapach.  Dzikie drożdżei bakterie fermentujące tego lambika dają mu zapach octowy, zbliżony do węgierskiego tokaju.

Smak: piwo zdecydowanie cierpkie i kwaskowe. Pozostawia długi finisz na języku i podniebieniu.  Posmak słodki jest tu bardziej sugestią wiśniowego aromatu niż faktycznym odczuciem sensorycznym.

Ocena ogólna: bardzo dobry lambik. Zawiera wszelkie cechy przypisane gatunkowi. Doskonale orzeźwia i pobudza zmysły. Jego wygląd nadaje mu charakter piwa toastowego.

 

BELLE-VUE KRIEK

Miejsce pochodzenia:  prowincja  Brabant, Belgia

Zawartość alkoholu: 5,2%

Idealna temperatura serwowania: 8 – 9°C

Wygląd:  barwa  ciemnoczerwona,  piana w odcieniu wiśniowym

Zapach: bogaty i złożony. Mamy tu nuty czarnej porzeczki i bzu (do wielu krieków dodaje  się  soku  z czarnego bzu). W bukiecie wyczuwalne wytrawne nuty beczki i delikatny posmak metaliczny. Po ogrzaniu uwalnia się zapach pestki wiśniowej i jogurtu wiśniowego. Zapach wiśniowy jest tu nutą wiodącą, jednak współgra z pozostałymi zapachami.

Smak: dość łatwy. Pojawiają się nuty słodyczy, wytrawność nie jest tu bardzo cierpka, raczej kwaskowa. Wiśniowy aromat przenika się tu ze smakiem, budując relatywnie wysoką (jak na ten styl) pełnię smaku.

Ocena ogólna: dobry lambik dla początkujących. Łagodny, zaokrąglony bukiet dobrze maskuje wytrawne, cierpkie cechy. Nadaje  się  do akompaniowania  potrawom złożonym z owoców morza.

 

CHAPEAU KRIEK

Miejsce pochodzenia:  prowincja  Brabant, Belgia

Zawartość alkoholu: 3,5%

Idealna temperatura serwowania: 8°C

Wygląd: rubinowy , brudnoczerwony

Zapach: brak w nim cech typowych dla stylu. Posiada płaski, jednowymiarowy aromat fermentowanych owoców, przechodzący w octowy i ziemisty. W tle wyczuwalne nuty maślane. Bukiet nie do końca uformowany.

Smak:  cierpki  ze  słodkim,  syropowym posmakiem. Smak  cukrowy dość nachalny, psuje owocową  lekkość  i wytrawność przynależną wiśni. Słodycz buduje ciężkawą pełnię  smaku,  przez  co  piwo pije  się  niezbyt przyjemnie.
 

Ocena ogólna:  kriek  drugo-,  jeżeli  nie trzecioligowy. Brakuje mu polotu  i rześkości przynależnej  temu  stylowi. Zdecydowanie odstaje  od  pozostałych lambików  zarówno smakiem, jak i aromatem.

 

TIMMERMANS KRIEK

Miejsce pochodzenia:  prowincja  Brabant, Belgia

Zawartość alkoholu: 4,5%

Idealna temperatura serwowania: 8°C

Wygląd: barwa jasnowiśniowa, z pomarańczową iskrą. Piana drobna i zwarta. Nagazowanie musujące.

Zapach: wytrawny. Timmermans  jest zdecydowanie szorstki, wręcz ostry w smaku. Aromat  doskonale ewoluuje od delikatnych, słodkawych nut czereśni do kwaśnej, cierpkiej wiśni z migdałową nutą w tle.
 

Smak: zdecydowanie kwaśny, cierpki, a nawet octowy. Bardzo wysoka wytrawność tego piwa doskonale współgra z czystym zapachem wiśni.
 

Ocena ogólna: klasyka gatunku. Doskonały kriek, którego polecić można zarówno do tonowania letnich upałów, jak i do wznoszenia noworocznych toastów. Piwo uniwersalne i wielowymiarowe.