Próba spodni – czyli jak dawni piwowarzy sprawdzali jakość piwa

Przez:
 w: Ciekawostki, O piwie, old-Ciekawostki

Współczesna produkcja piwa znacząco różni się od tego, w jaki sposób złoty trunek warzono kilka wieków temu. Dawni mistrzowie piwowarstwa stosowali wiele nieznanych dziś, najróżniejszych metod, które miały zapewnić piwu najwyższą jakość. Jedną z nich była próba spodni, dzięki której można było ocenić, czy poziom cukru w brzeczce jest odpowiedni.

Niezwykle pomysłowa metoda badania jakości piwa wywodzi się ze średniowiecza i była stosowana także w polskich browarach – na Pomorzu piwowarzy posługiwali się nią do końca XV wieku. Mistrz odpowiadający za proces warzenia piwa polewał drewnianą ławę gorącą brzeczką (półprodukt wykorzystywany przy produkcji piwa), na którą następnie siadali degustatorzy ubrani w skórzane spodnie. Po 2-3 godzinach, podczas których ochotnicy degustowali piwo, na znak piwowara, jednocześnie podnosili się z miejsc. Jeżeli ława kleiła się do ich skórzanych spodni, a nawet podnosiła się razem z nimi, wynik testu był pozytywny – oznaczało to, że piwo zawiera odpowiednią zawartość ekstraktu słodowego, a więc jest dobrej jakości. Współcześni piwowarzy do oceny zawartości ekstraktu w brzeczce wykorzystują nowoczesne, bardzo dokładne narzędzia, takie jak areometr.