Piwo jasne – domowe

Zamoczyć zboże na 24 godziny. Następnie przecedzić, włożyć do miski, nakryć mokrą ścierką i mieszać kilka razy w ciągu dnia.

Składniki:

0,4 kg jęczmienia
0,4 kg żyta
0,8 kg mąki razowej
0,25 kg mąki gryczanej
12 l wody
60 g drożdży

Przygotowanie:

Zamoczyć zboże na 24 godziny. Następnie przecedzić, włożyć do miski, nakryć mokrą ścierką i mieszać kilka razy w ciągu dnia. Trzymać je w misce pod ściereczką. dopóki nie wypuści kiełków o długości 2-3 mm. Wtedy dokładnie wysuszyć. W domowych warunkach możemy to zrobić na blasze w piekarniku. Suszyć w niezbyt wysokiej temperaturze, dopóki nie nabierze złocistego koloru.
Wysuszone zboże musimy zemleć, sparzyć gorącą wodą (1,25 l) i takie „mokre” wymieszać do uzyskania konsystencji jak na kładzione kluski. Ciasto trzymamy w temperaturze pokojowej przez 12 godzin. Następnie wkładamy je do 15-litrowego pojemnika, mieszamy z 10 l przegotowanej i ostudzonej wody – w ten sposób powstaje roztwór słodowy, który odstawiamy na godzinę.

Mąkę gryczaną i drożdże urabiamy osobno na gęste ciasto. Kiedy ciasto się podniesie, łączymy z nim przecedzony roztwór słodowy. Musimy je dobrze wymieszać i uzupełnić wodą do pojemności 12 l i pozostawić pojemnik w temperaturze 25-30 stopni C pod przykryciem na 5-6 godzin. Później musimy już tylko piwo przecedzić przez płótno i wlać do czystych butelek, które szczelnie zamykamy. Można je przechowywać kilka tygodni.

Czas przygotowania: 7 h