4c. PRZEWODNIK PO PIWNYM ŚWIECIE – Lagery

Lagery – piwa produkowane przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Fermentują w temperaturze 5-9 C. Z reguły dość mocno chmielone.

   Pilzner czeski – klasyczną marką tego gatunku jest Pilzner Urquell. Piwo posiada wyraźny bukiet słodowy, intensywny aromat chmielowy, silną goryczkę i zapachy takie jak palony, karmelowy.

Zaw. alk. 4-5%

Profil: goryczkowy++, chmielowy++, słodowy, garbnikowy owocowy, karmelowy, palony, mleczny.

 

Pilzner niemiecki (Pils) – piwo warzone zgodnie z niemieckim prawem czystości – wyłącznie z użyciem jasnego słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. Jaśniejsze i bardziej odfermentowane niż piwo czeskie, jednocześnie mniej treściwe i słodowe.

Zaw. alk. 4,2-5%

Profil: goryczkowy++, chmielowy++, garbnikowy, słodowy.

 

Marzen/Oktoberfestbier – piwo sezonowe, produkowane z wysokiej jakości słodów i szlachetnych odmian chmielu aromatycznego. Wymaga kilkumiesięcznego leżakowania. Średnia pełnia smaku, zapach prażonego słodu, goryczka niska do średniej.

Zaw. alk. 5-6%

Profil: chmielowy, goryczkowy, słodowy, palony, wędzony.

 

Dortmunder – jasne piwo typu lager produkowane tylko i wyłącznie w Dortmundzie. Odrębność gatunku powodowana jest przez występującą w tym regionie twardą wodę. Piwo posiada wytrawną goryczkę, szlachetny aromat chmielowy, ma dość wysoką pełnię smakową, jest przy tym jednak bardzo orzeźwiające.

Zaw. alk. 5-6%

Profil: goryczkowy, chmielowy, słodowy, garbnikowy, cierpki, owocowy.

 

Helles – lager w stylu monachijskim. Produkowane na bazie wody o wysokiej zawartości węglanów. Jasnozłote piwo wyróżniające się umiarkowaną, miękką, karmelową słodyczą. Posiada dość wysoką pełnię smaku, delikatną goryczkę i aromat chmielowy.

Zaw. alk. 4,5-5,5%

Profil: chmielowy, goryczkowy, owocowy, karmelowy, owocowy.

 

Porter bałtycki – pochodna brytyjskiego Imperial Stouta. Ciemne, mocne i aromatyczne piwo, bogate w takie nuty zapachowe jak przypalona, karmelowa, alkoholowa. Bardzo wysoka pełnia smaku, często lepka słodycz.

Zaw. alk. do 9,5%

Profil: palony, karmelowy, alkoholowy, wędzony, goryczkowy, słodki, pełny.

 

Schwarzbier (czarne piwo) – niemieckie, ciemne. Posiada silny przypalony aromat figowy, czekoladowy, karmelowy i kawowy. Słabsze i mniej pełne od portera bałtyckiego. 

Zaw. alk. 4-5,1%

Profil: karmelowy, kawowy, goryczkowy, palony, tostowy.

 

Bock (tradycyjny) – piwo o ciemnej, miedzianej barwie produkowane przy użyciu słodu monachijskiego, karmelowego i czekoladowego. Wyraźny słodowy charakter z nutą karmelu. Zapach chmielu bardzo delikatny lub nieobecny.

Zaw. alk. 6-7,5%

Profil: palony, słodowy, alkoholowy, kawowy, karmelowym czekoladowy.

 

Maibock – piwo sezonowe warzone do picia w maju. Dość ciemne (więcej słodu karmelowego). Posiada ostry aromat chmielowy.

Zaw. alk. 5,5-7,5%

Profil: Chmielowy, alkoholowy, goryczkowy, garbnikowy, cierpki.

 

Doppelbock – podwójny bock. Ciemne, dość ciężkie piwo z bogatym posmakiem słodowym i wyraźnym posmakiem alkoholowym. Często obecny zapach śliwkowy.

Zaw. alk. 7,5-13%

Profil: alkoholowy++, palony, karmelowy, oleisty, goryczkowy, słodki, owocowy.

Eisbock – piwo wymrażane. W normalnym bocku pod wpływem niskiej temperatury pojawiają się kryształki lodu. Po ich oddzieleniu wzrasta stężenie wszystkich składników piwa. Dominujący zapach słodowy z lekkim aromatem kukurydzy.

Zaw. alk. 10-15%

Profil: alkoholowy+++, sycący, goryczkowy, słodki, owocowy, toffi, karmelowy, słodowy, palony.

 

Autor: Maciej Chołdrych

Więcej czytaj na: www.piwoznawcy.pl