Przekąski – połączenia kulinarne

Rodzaj piwa Główne cechy sensoryczne Sugerowane połączenia kulinarne Idealna Przekąska Dlaczego?
Lekki lager słodowy, cierpki orzechy, sałaty, lekkie zbożowe przekąski, grillowane owoce i warzywa, białe mięsa, potrawy pikantne (kuchnia węgierska, meksykańska) ser żółty, pistacje, gotowana kukurydza Lekki smak nie przytłacza potrawy, orzeźwia i chłodzi kubki smakowe.
Pełny Lager chmielowy, słodowy, goryczkowy drób, lekkie sosy, orzechy, zioła, dania z wieprzowiny, tłuste ryby, grillowane mięsa, twarde sery żółte ser żółty, orzechy, kabanosy, plastry dojrzewającej szynki Goryczka pobudza apetyt, chmiel podkreśla smak ziół, goryczka oczyszcza kubki smakowe.
Pilsner goryczkowy, cierpki, karmelowy kuchnia polska, czeska, mięsa z grilla, pieczone mięsa, ciemne sosy, zioła, orzechy, twarde sery kruche paluchy (grissini), szynka dojrzewająca, wybór serów, rodzynki, orzechy laskowe, kawałki melona Goryczka oczyszcza kubki smakowe, wielowymiarowy sensoryczny charakter jednocześnie wzmacnia różnorodne smaki potraw.
Mocny lager chmielowy, słodowy, pełny, karmelowy, alkoholowy, owocowy tłuste mięsa, połączenia mięsa, miodu i owoców. Kuchnia polska (bigos, kaczka, gęsina), tłuste sery, sery dojrzewające, zagrodowe ser camembert, brie, orzechy w karmelu, suszone morele Alkohol wspomaga trawienie, pobudza apetyt. Goryczka oczyszcza kubki smakowe, cechy owocowe współgrają z miodem i owocami.
Marcowe palony, pełnosłodowy wołowina, pieczone mięsa, sery zagrodowe, sery dojrzewające, suszone owoce kabanosy, kiełbasy dojrzewające, pikantne salami, pieczywo tostowane, orzechy w karmelu Bogaty chmielowy bukiet i delikatny słodowy posmak dobrze łączą się z wyrazistymi, charakterystycznymi smakami.
Schwarzbier karmelowy, kawowy, czekoladowy desery czekoladowe, lekkie, ciemne sosy, kluski, knedle, pyzy, delikatne mięsa (polędwice, jagnięcina, królik), dziczyzna marcepan, gorzka czekolada, orzechy w miodzie, figi, daktyle, owoce w czekoladzie Ciemne aromaty mają potencjał deserowy, kończą posiłek. Dobrze komponują się z aromatami palonymi ciemnych sosów, pieczonych mięs.
Koźlak karmelowy, palony, migdałowy, alkoholowy ciemne, gęste sosy, kasza, gulasze, sery dojrzewające, wędliny dojrzewające, marcepan, owoce w czekoladzie sery dojrzewające, ciemne pieczywo, szynka wołowa, ciemne winogrono Treściwa pełnia smaku współgra z ciemnymi aromatami mięsnych sosów i czekolady.
Porter palony, wędzony, alkoholowy, owocowy migdały i orzechy w karmelu, wędzone szynki i sery, śliwki w boczku, zrazy wołowe, ciemne sosy, dziczyzna mocno wędzone szynki, ciemne pieczywo, rodzynki, wędzone śliwki Wędzone aromaty podkreślają smak wędzonych owoców, szynek i serów. Wysoka pełnia smaku pasuje do dań treściwych.
Weissbier zbożowy, kwaskowaty, cierpki, rześki ryby pieczone, grillowane, ryby i sery wędzone, sałaty, lekkie sosy (potrawkowy, cytrynowy), drób pieczony, owoce morza zielone oliwki, sery w zalewie (np. feta), smażone krewetki, cząstki pomarańczy, grejpfruta Kwaśno – cierpki posmak ożywia smak dań rybnych. Komponuje się z kwaśnymi nutami sosów, sałat i owoców.
Angielskie ALE chmielowy, goryczkowy, owocowy wędliny, twarde sery, suszone mięsa, wędliny dojrzewające, tłuste mięsa i ryby, zioła wędliny, pikantne sery (cheddar) Wytrawna goryczka przemywa kubki smakowe, ułatwia trawienie, pobudza apetyt.
Irlandzki Stout kawowy, palony, wytrawny, goryczkowy desery z kawą i gorzką czekoladą, owoce morza, orzechy, migdały, owoce w karmelu krewetki, małże, ciemny chleb (pumpernikiel), gorzka czekolada Palony smak i zapach kontrastuje ze smakiem owoców morza i komponuje się z wytrawnymi deserami (kawowe, kakaowe).
Trapist alkoholowy, owocowy, słodowy, drożdżowy sery pleśniowe, winogrona, orzechy, białe pieczywo, suszone owoce kuchnia flamandzka, jagnięcina, sosy na bazie sera, fondue, potrawki Mocny smak alkoholowy oczyszcza kubki smakowe z posmaku sera i orzeźwia zmysły. Wysoka pełnia smaku współgra z treściwymi daniami.