Budowa pozytywnej przyszłości małych i średnich browarów w Europie

Forst (Włochy), 19 kwietnia 2013 – Dziś i jutro małe i średnie browary z całej Europy spotykają się w celu omówienia roli piwa i browarów w pełnym wyzwań środowisku biznesowym Unii Europejskiej. Gospodarzem jest browar Forst, a organizatorem The Brewers of Europe we współpracy ze swoim włoskim członkiem, Assobirra. To odbywające się dwa razy w roku wydarzenie stanowi dla małych niezależnych browarów europejskich wyjątkową okazję do spotkania i dyskusji w serdecznej i żywej atmosferze nad stojącymi przed nimi wyzwaniami oraz sposobami osiągania sukcesów w dzisiejszej Europie.

Podczas tego wydarzenia, zorganizowanego dla browarów i przez browary w pięknej okolicy doliny Merano, 14 browarów z krajów europejskich (Włochy, Węgry, Dania, Francja, Belgia, Niemcy, Austria, Hiszpania, Portugalia, Malta, Belgia, Polska, Holandia, Szwecja, Wielka Brytania) przytaczają konkretne zdarzenia i przykłady z całego kontynentu, w tym radzenia sobie z wyższymi podatkami, zakładania sprawnego browaru w trudnym środowisku biznesowym, budowania reputacji Europy jako źródła wysokiej jakości piwa mogącego wchodzić na inne rynki oraz budowania reputacji piwa jako kategorii samej w sobie.

Piwo, wyjątkowy napój alkoholowy, warzone jest w każdym państwie członkowskim Unii Europejskiej, tworząc ponad 2 miliony miejsc pracy. Stanowi ono także integralną część europejskiego dziedzictwa i kultury. W Europie istnieje około 4 tysięcy browarów produkujących ponad sto różnych gatunków piwa i oferujących około 40 tysięcy różnych marek piwa setkom milionów klientów w Europie i na świecie.

O ile kultura piwa w Europie znacząco się różni dzięki rozmaitym gatunkom piwa oraz zwyczajom konsumenckim, to piwo odgrywa ważną role w każdym kraju, a tysiące browarów więcej łączy, niż dzieli. I pomimo tego, że browary słusznie dumne są ze swych marek, zachowują jednocześnie skromność i świadomość, że dużo mogą się od siebie wzajemnie nauczyć.

Otwierając seminarium, vice-prezes The Brewers of Europe, Franco Thedy z Birra Menabrea we Włoszech, powiedział: “Fascynujący krajobraz piwowarski w Europie obejmuje większe i mniejsze browary. Ta różnorodność rozmiarów stanowi atut, w oparciu o który wszystkie browary mogą budować dziedzictwo europejskiego piwa i wspólnie je pielęgnować.” Seminarium gościło ponadto prezentacje browarów ze Szwecji, Francji i Wielkiej Brytanii, które chciały podzielić się swoimi doświadczeniami i wymienić uwagami z europejską bracią piwowarską.

Same Włochy doświadczyły godnego uwagi odrodzenia piwowarstwa w ostatnich latach. Liczba browarów na rynku włoskim rośnie lawinowo, a jego motorem jest przede wszystkim pragnienie różnorodności i rozmaitości, jaką piwo może zaoferować z zasadniczo tych samych czterech głównych składników naturalnych: słodowanych zbóż, chmielu, drożdży i wody.

W istocie browar Forst jest przykładem łączenia tradycji i wartości rodzinnych z nowymi technologiami. Jest to browar, który przystosował się do dzisiejszego krajobrazu gospodarczego zachowując jednocześnie swój lokalny charakter oraz wierność swojej społeczności. 

Dzięki uprzejmości Nielsa Halda, z radością mogę podzielić się z Państwem następującymi istotnymi wiadomościami:-

  • 21 kwietnia duński rząd postanowił obniżyć stawkę akcyzy na piwa od 1 lipca 2013 o 15%;
  • Obniżka jest częścią porozumienia o inicjatywach w celu poprawy warunków wzrostu i zatrudnienia w Danii;
  • Postanowiono także wycofać planowaną indeksację stawki akcyzy na piwo w 2015 i 2018r.;
  • Decyzja ta opiera się na szerokim porozumieniu w Parlamencie, które z jednym tylko wyjątkiem (skrajnej lewicy) zostało osiągnięte przez wszystkie partie polityczne w Danii;
  • O ile Duńskie Stowarzyszenie Browarów chciałoby, aby obniżka poszła jeszcze dalej, rząd nie obniżył akcyzy na wino;
  • Akcyza na piwo została obniżona w taki sposób, że relacja akcyzy na piwo do akcyzy na wino wynosi 1:1,5.

Ta wiadomość z Danii, słuszny wybór polityczny, jest kolejnym świadectwem wagi piwa.  Z pewnością będziemy uczyć się od Nielsa i z doświadczenia duńskich browarów. Jest to też oczywiście przykład bardzo na czasie w kontekście burzy mózgów nad scenariuszami działania w łonie The Brewers of Europe.

Niels powiedział także, że duński rząd postanowił wycofać akcyzę na napoje bezalkoholowe. Zniesienie akcyzy na napoje bezalkoholowe jest przełomowe: od jednej z najwyższych stawek akcyzy na napoje bezalkoholowe w Europie do całkowitego zniesienia. Zniesienie to nastąpi dwuetapowo: 1 lipca 2013r. stawka spadnie o 50%, a od 1 stycznia 2014r. całkowicie zniknie.