III Międzynarodowe Sympozjum Piwa – V Sympozjum Zdrowia i Piwa

III Międzynarodowe Sympozjum Piwa – V Sympozjum Zdrowia i Piwa miało miejsce we wtorek, 4-ego listopada 2008r. w Madrycie. Sympozjum objęte zostało honorowym przewodnictwem Jego Wysokości króla Juana Carlosa I i zostało zainaugurowane przez Panią Elenę Espinosa, hiszpańską Minister Środowiska i Obszarów Wiejskich i Nadmorskich. Na spotkanie przybyli specjaliści i badacze z dziedziny medycyny, żywienia i dietetyki.

Celem sympozjum była analiza ostatniego badania nad zdrowotnymi korzyściami płynącymi z umiarkowanego spożycia piwa. Podczas tego wydarzenia omawiano związek pomiędzy umiarkowanym spożyciem piwa a zapobieganiem zaburzeniom sercowo-krążeniowym, a także wpływ spożycia tego napoju na zapobieganie nowotworom oraz jego wpływ na poprawę metabolizmu u sportowców.

 

Oprócz aspektu naukowego, wydarzenie to miało na celu omówienie również innych społeczno-kulturowych aspektów spożywania tego tradycyjnego napoju. Piwo jest starym, tradycyjnym napojem, który na stałe zagościł na stołach cywilizacji śródziemnomorskich i Mezopotamii i zawsze stanowił składnik śródziemnomorskiej diety.

 

Pozostałe informacje znajdą Państwo w załączonej dokumentacji lub na stronie internetowej www.cervezaysalud.es

Pobierz plik