Najważniejsze konkluzje Beer&Health Forum, Bruksela, 20.09.2011

20 września br. w Brukseli odbyło się 6 Sympozjum „Piwo i Zdrowie” w czasie którego czołowi europejscy naukowcy i eksperci pokazywali, iż umiarkowane spożywanie piwa przez osoby dorosłe może być elementem zdrowego stylu życia.

Uczestnicy sympozjum podkreślali zwłaszcza potencjalne korzyści umiarkowanego spożywania piwa – od zmniejszenia ryzyka schorzeń kardiologicznych po lepsze nasycenie kości rzadkimi minerałami, specyficznymi dla piwa. „Badania przedstawione w czasie sympozjum pokazują, iż osoby pijące piwo umiarkowanie mniej są narażone na ryzyko śmierci niż abstynenci czy osoby pijące nadmiernie” – mówi prof. Frans Kok, kierujący Wydziałem Żywienia Człowieka Uniwersytetu Wageningen, Przewodniczący Sympozjum. Prof. Kok szczególnie mocno podkreśla, iż „pozytywne efekty spożywania piwa możliwe są jedynie przy umiarkowanej konsumpcji, zaś wzorce jego spożywania, dieta oraz styl życia także są niezmiernie istotne. Komentując wiele stereotypów i nieporozumień narosłych wokół piwa, Prof. Kok podkreślił, iż „jako naukowcy aktywni w badaniach tego obszaru wiedzy mamy za zadanie weryfikować te mity, posługując się najnowszymi odkryciami nauki.” „ Ważne jest, aby decydenci i kreujący politykę w ważnych obszarach mieli pełny obraz różnych podejść do eliminowania negatywnych skutków alkoholu. Europejczycy, codziennie otrzymujący historie o uzależnieniu od alkoholu a często niesprawdzone informacje o wpływie umiarkowanego spożycia piwa na zdrowie, powinni być także informowani o potencjalnych korzyściach a nie tylko ryzykach płynących z  umiarkowanego spożycia! – podkreślił Pierre Olivier Bergeron, Sekretarz Generalny Brewers of Europe. Obecna polityka UE, zmierzająca do niwelowania negatywnych skutków używania alkoholu, którą popiera europejska branża browarnicza, stawia sobie za cel przeciwdziałanie nadużywaniu alkoholu oraz uzależnieniu od niego. „Sympozjum po raz kolejny potwierdziło, iż problemem jest szkodliwe i  nieodpowiedzialne picie alkoholu, nie zaś sam produkt. To niezwykle ważne, kiedy chcemy znaleźć najlepszy sposób eliminowania negatywnych skutków nadużywania alkoholu” – podkreślał Bergeron. Najważniejsze konkluzje Sympozjum prezentujemy w załączonym pliku. Więcej materiałów dostępnych jest na stronie sympozjum – www.beerandhealth.eu