W Żywcu wybrano najlepsze piwo 2013 roku

Warszawa, 18.06.2013 r. Jak co roku od prawie 20 lat w trzeci weekend czerwca odbyło się największe w Polsce  święto piwowarów i kultury picia piwa – Festiwal Birofilia. Do Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu przyjechało ponad 5 tysięcy miłośników piwa, piwowarów domowych, rzemieślników, przemysłowych kolekcjonerów kapsli, butelek, puszek i podkładek i mistrzów piwowarstwa. Na dwa dni festiwalu Żywiec stał się ponownie europejską stolicą piwa.

Każdy piwosz, który odwiedził Żywiec w czasie Festiwalu Birofilia mógł m.in. zwiedzić Arcyksiążęcy Browar w Żywcu i Muzeum Browaru, nauczyć się sztuki serwowania piwa, porozmawiać z największymi w Europie autorytetami piwnymi, wziąć udział w spotkaniach na temat roli chmielu i drożdży w warzeniu piwa a także dowiedzieć się, jak wiele mitów dotyczących piwa funkcjonuje w naszym kraju i dlaczego są one nieprawdziwe.

– Jest wiele festiwali piwa w Europie, ale ten w Żywcu jest unikalny. Jestem przekonany, że nie ma innego dużego browaru, który zaprasza na swój teren tylu piwowarów, aby promować piwo. A jest tu jego naprawdę duży wybór – powiedział w czasie konferencji prasowej Conrad Siedl, członek jury Konkursu Piw Domowych, dziennikarz i popularyzator piwa, juror międzynarodowych konkursów piwnych, autor wielu książek o piwie w tym m.in. „Bierkatechismus” (Katechizmu piwnego), znany jako „Bierpapst” (papież piwa).

W alei piw świata festiwalu dostępnych było ponad 500 piw w kilkudziesięciu stylach piwnych oraz trunki uwarzone przez piwowarów domowych, browary rzemieślnicze a nawet pracowników Grupy Żywiec, którzy również warzą piwo metodą domową. Pełnoletni uczestnicy Festiwalu mogli je degustować w specjalnych kufelkach o poj. 125 ml. Tyle wystarczy, aby poznać smak, goryczkę, zapach, barwę, pienistość i inne kluczowe cechy każdego piwa, zachowując przy tym umiar i odpowiedzialną postawę wobec alkoholu. 

– Sponsorując Festiwal Birofilia Grupa Żywiec promuje kulturę konsumpcji piwa i w ten sposób dzieli się też swoją pasją do warzenia piwa. Nie bez powodu festiwal odbywa się na terenie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu, gdzie piwo warzymy od 157 lat. Taka tradycja zobowiązuje do uświadamiania Polakom, że piwo jest niezwykle bogatą i ciekawą kategorią. Na świecie istnieje ok. 80 stylów piwnych, a obecnie tylko Grupa Żywiec oferuje piwa w 6 stylach i z ponad 30 produktami ma jedną z najbardziej zróżnicowanych ofert na polskim rynku piwa – powiedziała po festiwalu Katarzyna Borucka, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec.

Głównym punktem żywieckiego Festiwalu było wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2013, czyli najlepszego piwa domowego w Polsce. W tym roku w konkursie wystartowało  161 piwowarów, którzy do konkursu zgłosili rekordowe 432 piw. Jury pod przewodnictwem Krzysztofa Lechowskiego, Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zdecydowało, że najlepszym piwem 2013 r. jest Imperialne India Pale Ale uwarzone przez Czesława Dziełaka z Wyłudek w województwie podlaskim. W nagrodę twórca receptury piwa domowego Imperialne India Pale Ale uwarzy je ponownie w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie przy wsparciu piwowarów Grupy Żywiec w skali kilka tysięcy razy większej. Marzeniem każdego piwowara domowego jest, aby smak jego piwa poznało jak najwięcej piwoszy. Dzięki sieci dystrybucji i rozbudowanej sprzedaży Grupy Żywiec co roku dokładnie 6 grudnia każdy Grand Champion trafia na półki sklepowe w całej Polsce. Zwycięskie piwo 2013 r. charakteryzuje się wyraźnymi aromatami chmielu i ma barwę bursztynu.

Styl Imperial India Pale Ale (18-24o Blg):Zwane też czasami Double IPA, to młody styl piwa, który narodził się w USA. Browary rzemieślnicze w Stanach Zjednoczonych zafascynowane możliwościami jakie dają amerykańskie odmiany chmielu zaczęły warzyć piwo, które będzie jeszcze mocniej chmielone niż amerykańska odmiana IPA. Aby zrównoważyć wysoki poziom goryczki konieczne było zwiększenie ekstraktu początkowego. Przymiotnik Imperial został zaczerpnięty od stylu Russian Imperial Stout. Nie ma on uzasadnienia historycznego, a raczej używany jest przez analogię do piwa bardzo mocnego i bardzo bogatego w smaku.

Sponsorem Festiwal Birofilia w Żywcu jest Grupa Żywiec. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Śląskiego objęli Festiwalem Birofilia w Żywcu 2013 Patronatami Honorowymi. Patronami zostali także Burmistrz Miasta Żywca oraz Dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. 

Więcej informacji na stronie www.festiwal-birofilia.pl

Galeria